четвер, 27 червня 2013 р.

Що порушено більше : Статут територіальної громади чи Конституцію України ?

В попередній публікації "Чекають всі : демонтують чи впаде?" мова йшла  про загрозу здоров'ю та життю херсонців та гостей міста зі сторони ТРЦ ""Суворовський".
Саме тому члени громади почали задумуватися, чому депутати Херсонської міської ради проігнорували багаторазові протести городян і  виділили під цю непотрібну забудову землю, чим  порушили  ст.26 Статуту територіальної громади міста Херсона (далі Статут), де чітко написано: "Депутати міської ради складають присягу такого змісту:
"Усвідомлюючи свою високу відповідальність перед виборцями виборчого округу №, які обрали мене депутатом міської ради, урочисто присягаю вірно служити громаді міста Херсона, неухильно дотримуватись Конституції та законів України, відстоювати інтереси своїх виборців, сумлінно виконувати повноваження депутата міської ради.", бо якось не почули громаду і проігнорували всі застереження щодо загроз такої забудови і відвели земельну ділянку під цю непотрібну забудову, чим порушили : Статтю 3 Статуту :
"Землі в межах міста Херсона, крім земель приватної та державної власності, а також земельні ділянки за його межами, на яких розташовані об'єкти комунальної власності, перебувають у комунальній власності територіальної громади міста. 
Використання зазначених земель здійснюється відповідно до проектів планування та забудови міста. 
Херсонська міська рада розпоряджається землями територіальної громади міста у межах повноважень, наданих їй чинним законодавством. 
Рішення про віднесення земель міста до тієї або іншої категорії: сільськогосподарського призначення, житлової та громадської забудови, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного призначення, лісового, водного фонду, промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення - приймається міською радою відповідно до її повноважень згідно з чинним законодавством і з урахуванням думки територіальної громадиВ інтересах територіальної громади міста, з урахуванням Генерального плану забудови міста Херсона, відповідно до вимог чинного законодавства Херсонська міська рада встановлює режим використання земель, незалежно від форми власності, передбачених для містобудівних потреб". 

Саме  тому 93 члени територіальної громади міста Херсона підписали Звернення :
"                                                                              в.о. Херсонського міського голови
Бережній З.Я.
Депутатам Херсонської  міської  ради
вул. Ушакова, 37, м. Херсон, 73000
Шановні депутати, шановна Зоє Яківно!
Нагадаємо , що громада міста Херсона була проти забудови ТЦ «Суворовський»  (або ТЦ «Оскар» , як його називають херсонці) в історичній частині міста, про що свідчили неодноразові мітинги та пікети.
Але не дивлячись на протести городян, була виділена земля по вулиці Суворова, 12 та одержані всі дозвільні документи на будівництво.  Ми розуміємо, що ключове «благословення» було отримане від екс-мера В.В. Сальдо, але майже  всі ви також приймали пряму участь у виділенні землі під цю непотрібну та незаконну забудову.
Не варто робити вигляд, що ця  споруда , яка спаскудила  історичну частину міста , не несе загрози життю херсонців та гостей міста. Загрожує, бо кількаметрові провали навколо будівлі  ТЦ « Суворовський» щохвилини свідчать про цю небезпеку.
Цинізм ситуації в тому, що ви не хочете чи  боїтеся взяти на себе відповідальність і прийняти рішення про анулювання  рішення сесії міськради щодо виділення земельної ділянки по вул. Суворова, 12 під забудову та  негайний демонтаж цього страховиська.
Для такого рішення потрібна політична воля та елементарне бажання вберегти громаду від небезпеки.
Без дозволу громади, в порушення всіх будівельних норм, знищивши історичну частину міста, несучи загрозу життю  людей – така забудова не може бути законною, а тому повинна бути демонтована.
То може не варто ризикувати, а всім разом вирішити безболісно проблему, щоб нащадки не проклинали?
Пропонуємо два варіанти вирішення:   1. просити кошти на демонтаж в Уряді  
                                                                         2.Знайти фірму забудовника, яка візьме за демонтаж не коштами, а забере весь будівельний матеріал з демонтажу цієї будівлі
Нам   більше імпонує другий варіант.
Можливо чиновники, яких ми найняли для обслуговування громади і які мають причетність до цього творіння,  знають третій спосіб, щоб уберегти від нещастя людей? 

Просимо внести питання демонтажу ТЦ « Суворовський» до порядку денного Херсонської міської ради."
Також було подано повідомлення про пікет 26.06.2013 року біля міськради з вимогою внести питання демонтажу ТРЦ " Суворовський " до порядку денного сесії.
25.06. в.о. мера З.Я .Бережна подзвонила організатору пікету і попросила замість пікету провести конструктивну розмову в вигляді засідання, куди будуть запрошені всі галузеві спеціалісти.
Звичайно, ми погодилися на цю пропозицію, оскільки. важливим є лише результат - нейтралізація небезпеки життю людей.
Професійно зробили репортаж по цій проблемі та по результатах засідання журналісти ТСН.
Мої особисті враження від засідання :
1. Дехто із присутніх замість говорити по суті проблеми , дозволили собі перейти на персоналії та сильно переймалися, ким працює організатор пікету, акцентуючи на тому, що такі пікети мусять бути кимось проплачені. Навряд чи ця людина повірила в таке поняття, як громадянська позиція  та захист прав членів нашої організації, які живуть та працюють поряд з ТЦ 
" Суворовський".
2. Архітектор Ірина Молчанова пригрозила організатору пікету Валентині Крицак кримінальною відповідальністю за "нагнєтаніє". З її слів жодної загрози здоров'ю та життю людей  нема, навіть роздруківка фото-доказу глибоких провалів грунту під ТРЦ " Суворовський" її не збентежила. Мабуть, забула чиновниця, що  Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.(ст.3 Конституції України"
Молчановій було задано зустрічне питання, чи готова вона сама і  іже з нею чиновники, які підписували дозвільні документи на цей об'єкт, нести в майбутньому кримінальну відповідальність, якщо бодай одна людина постраждає (не приведи Господи)  в майбутньому?
3. Дивною була радість деяких чиновників від повідомлення про те, що на днях планується запуск басейну на третьому! поверсі торгово-розважального центру.
Ми відреагували, запитавши,чи записали би чиновники своїх дітей в цей басейн та чи плавали би там самі?
4. Власник  ТРЦ " Суворовський" радіє з того, що 100 робочих місць відкрив, а ми заперечили, що це люди-комікадзе, які не бережуть своє життя та ризикують здоров'ям, а без роботи вони не залишиться, бо, наприклад, на ТРЦ "Vabrika"  їм можуть теж із задоволенням "відкрити робочі місця" , надавши в аренду торгову площу.
5. Щиро зраділи, коли в.о. мера Зоя Яківна Бережна пообіцяла, що питання демонтажу ТРЦ 
" Суворовський" буде внесено на розгляд депутатів міської ради, так як саме вони приймали рішення про відведення земельної ділянки під цю забудову.
Підсумуємо. Згідно Статті 13 Конституції України  Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.
Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.
Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.
...
Стаття 50. Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.
....
Стаття 66. Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.
Що більше порушили : Статут чи Конституцію ? Про це кожен нехай подумає сам, а висновки повинні зробити  компетентні органи, яким за це громада сплачує зарплати.

4 коментарі:

  1. Анонім14:25

    "Архітектор Ірина Молчанова" никакая не чиновница, это частное лицо, которое стало значительно шире после "успехов" мужа на государственном поприще.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім05:53

    містер Педро абсолютно неймовірний. він був таким чуйним, таким терплячим і чесним і просто чудово виконував свою роботу кредитного спеціаліста. Я куплю з ним кожен майбутній будинок, якщо коли-небудь переїду в округ Колумбія. він просто найкращий». Я рекомендую всім, хто тут шукає позику, зв’язатися з кредитним спеціалістом Педро на електронну адресу... pedroloanss@gmail.com зателефонувати в WhatsApp: +18632310632

    ВідповістиВидалити