середу, 5 вересня 2012 р.

Що означає підтримувати мову?

Ми таке питання дуже часто чуємо, практично з 4 липня, саме з цього дня ми розпочали в Херсоні громадську акцію підтримки української мови.




Люди різні підходять : одні, щоб подякувати за громадянську позицію, інші, навпаки говорять про те, що "наш родной язик рускій і ми хотім разговарівать на ньом". Пояснюємо їм, чому історично так склалося, що на півдні та сході України домінує російськомовне населення і утисків російській мові  тут нема, тим більше, що саме російська мова має особливий статус згідно 10 статті Конституції України. Натомість маємо кричущу несправедливість по відношенню до державної мови та україномовних громадян на півдні, бо попробуйте на автовобусному чи залізничному вокзалах купити бодай одну газету чи журнал українською мовою.
Радує те, що не дивлячись на різні провокації і деяку озлобленість(можливо, в силу важкого соціального стану) ми все таки з кожним стараємося вести дискусію і небезрезультатно. Багато з тих, хто обіцяв "провєріть, кто над намі стоіт" (відразу не повірили, що тільки Бог) - прийшли і вибачилися. Дійсно переконалися, що це громадський проект, а отже вони теж можуть приєднатися до нас, внести свої пропозиції, допомогти волонтерською участю.
Багатьом розказуємо,в чому суть підтримки української мови в російськомовному регіоні : це продукт, якого нема на полицях. Вірогідно, що він є "під прилавком", але скуштувати немає змоги, бо хтось соромиться своєї української мови, не хоче бути білою вороною - легше бути "как всє", хтось повірив невігласам, що це сільська мова, а йому, ох, як не хочеться виглядати сєльським, і гаварят і шокають, думаючи, що так круто говорять російською, а це ж суржик . І як на мене, то краще бути модним, стильним Українцем, чим суржиковим хохлом, але в кожного свій вибір, як і свою доля , тому нема з цим питань.
Але з прийняттям "мовного" закону кожен українець, який себе поважає, той принципово почав розмовляти українською мовою, купив чи поставив за мету купити собі вишиванку , читає і дивиться українське, підтримує українського виробника, тобто приймає пряму участь в громадянській акції : Українське -стильно і корисно!
Щоб привити дітям любов до української мови, то ми започаткували заохочувати їх до цього призами , а також розміщенням їх фото та відео в інтернеті. І що ви думаєте? Дітям подобається! Та й не тільки дітям, дорослі теж залюбки приймають  участь. Вони радіють чесно заробленому призу,а ми радіємо за них, вони тішуться від того, що ми їх похвалили за чудово вивчений вірш чи пісню .а ми горді, що цю дитинку , окрім нас, побачать інші люди в Україні і порадіють також, бо вже діти почали називати нас Громадська студія!













То що все таки означає підтримка української мови ? Уявіть собі, що на території України проходить міжнародний чемпіонат з легкої атлетики і на фінішну пряму вийшли Українка таі іноземка Х. Українка вирвалася вперед, але за поворотом на неї напали хулігани і жорстоко побили. Звісно, все це дійсто було замовним і коли Українка лишилася лежати на узбіччю, помираючи, то іноземкаХ без конкуренції приречена бути переможецею.Але ми підтримуємо Українку кислородними подушками (вірші і пісні у виконанні дітей), поїмо водичкою, годуємо, робимо массажі (конкурси на знання мови, дорослі розказують вірші, співають пісні) і твердо віримо, що Українка підніметься і переможе! Адже, якщо би ми голодували в її підтримку, то від цього вона не встане, якщо ми мітингуватимемо, то це теж нічого не дасть, а практичними діями підтримки реально можна оживити. Допоки мовою говорять - вона живе!
Якщо у вас є книжечки українською мовою, якщо маєте можливість поповнити призовий фонд , якщо можете з нами проводити конкурси , ігри  на волонтерських засадах , будемо дуже раді !
 Детальніше про нашу громадську акцію підтримки української мови в Херсоні читайте на сайті http://maidan.org.ua/category/geo/south/hersonschyna/ Хроніки української ..(за кожен день акції)
Відео : http://www.youtube.com/channel/UCnqZFkRS2wF98smZ2vRkndQ?feature=mhee
Фото : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.331734230241856.77171.100002158453320&type=3
https://www.facebook.com/bazylev.olexandr/photos
Сторінка :https://www.facebook.com/SupportMovaKs


Немає коментарів:

Дописати коментар